Manifest


Manifest en defensa de la universitat púb
lica catalana


Durant la última dècada, el Sistema d’Educació Superior ha estat patint un gir en la seva legislació, reflectit en les dures mesures aprovades recentment, i afecta profundament a l’essència i funcionament autònom de les universitat públiques.
El Sistema d’Educació Superior, un dels serveis públics més exitosos del nostre país, no només és un espai per al coneixement, pel foment de valors i pensaments crítics, i de divulgació científica, sinó que a més és un mecanisme fonamental de l’equitat social i la igualtat d’oportunitats, independentment de quina sigui la teva condició socio-econòmica, que ens permet avançar i contribuir en el desenvolupament econòmic bastat en el creixement.
Per tot això, i en relació al Manifiesto 20 de octubre. Estudiantes en defensa de la universidad pública elaborat en el marc universitari espanyol, rebutgem les mesures aprovades per part dels diferents governs següents:
1. La pujada de les taxes i dels preus públics del 66%, que sumades a la pujada del curs passat arriben a gairebé un 80% d'increment
2. La reducció de les ajudes i beques públiques per l’estudiantat
3. Els atacs contra l’autonomia i la democràcia a les universitats, com el nou pla de governaça que planteja el govern de CiU.
4. La interpretació de la despesa destinada a la universitat pública com un cost i no com a una inversió de futur pel propi país.
5. L’actitud autoritària del Gobierno de l’Estat Espanyol en aprovar aquestes mesures d’esquenes a la tota la comunitat universitària.
Davant d’aquesta situació, trobem necessari unir esforços i establir canals efectius de coordinació i mobilització entre els i les estudiants de les universitats públiques catalanes i de l'estudiantat de les universitats dels territoris de parla catalana per a poder dur a terme i desenvolupar les següents propostes:
- La retirada immediata del Real Decreto-ley 14/2012 de medidas urgentes de racionalizacion del gasto público en el ámbito educativo.
- La retirada immediata del Decret 77/2012, de 10 de juliol, pel qual es fixen els preus dels serveis acadèmics a les universitats públiques de Catalunya i a la Universitat Oberta de Catalunya per al curs 2012-2013.
- La retirada del Real Decreto-ley 1000/2012, que redueix la partida pressupostaria i endureix els requisits d’accés a les beques.
- Elaborar una nova normativa de beques que garanteixi l’equitat i la igualtat d’oportunitats en l’accés al sistema universitari públic català, i espanyol, a través de la modificació  dels requisits, l’augment de la quantitat i la partida pressupostaria destinada a aquest ajuts.


- Rebuig de qualsevol altra mesura que retalli la inversió en el sistema públic d’universitats, afecti el seu funcionament o redueixi la seva qualitat.
- L’augment de la inversió pública en els sistema universitari i millora de la mobilitat i la qualitat docent i investigadora dels centres.
- L’impuls d’un procés d’anàlisi i diagnòstic real, obert i conjunt entre tots els agents de la comunitat universitària que permeti establir unes bases per a la elaboració de propostes per a una legislació educativa coherent i inclusiva.


Universitat Autònoma de Barcelona, 11 d’abril del 2013

No hay comentarios:

Publicar un comentario